Uprawnienia budowlane testy online
tabelka do porównania sesji 1

Statystyki z pięciu ostatnich sesji egzaminacyjnych – na ustnym nadal trudno

Wiosenna sesja egzaminacyjna już za nami. PIIB udostępniła informacje na temat liczby osób przechodzących przez proces nadawania uprawnień budowlanych w ostatniej sesji.

Artykuł do przeczytania na stronie: https://www.piib.org.pl/informacje-bieipce-aktualnosci-96/3200-xxix-sesja-egzaminacyjna-na-uprawnienia-budowlane-w-statystyce

Poniżej przedstawiam porównanie kilku liczb z pięciu ostatnich sesji egzaminacyjnych.

 

tabelka do porównania sesji 1 2017

tabelka statystyki jesien 2016

 

Można zauważyć dość mocno zmienną liczbę osób przystępujących do egzaminów. Wynikało to między innymi ze zmian rozporządzenia dotyczącego samodzielnych funkcji technicznych, które weszło w życie z dniem 25.09.2014 r. (stawiające mniej rygorystyczne warunki osobom przystępującym do egzaminu na uprawnienia budowlane – bardzo dużo ilość osób przystępujących do egzaminu w wiosennej sesji 2015 roku). Kolejnym powodem zmian jest to, że do sesji jesiennych przeważnie przystępuje mniej osób.

Dość istotnym faktem, który należy odnotować to nadal niska zdawalność na egzaminie ustnym. Należy z tego wyciągnąć wnioski przygotowując się na kolejny egzamin.

Procentowy udział uzyskanych uprawnień w poszczególnych specjalnościach utrzymuje się cały czas na podobnym poziomie. Widać niewielką tendencję w zwiększającej się liczbie uprawnień konstrukcyjno-budowlanych.

 

Kończąc podsumowanie zachęcam do czytania pozostałych artykułów w działach:

ETAP PRAKTYKI

ETAP EGZAMINU

O UPRAWNIENIACH BUDOWLANYCH

gdzie znajdziecie wiele cennych porad na temat przygotowania do egzaminu. Bardzo uspokajające oraz w pewnym sensie nastrajające są także opisy przebiegu każdego z egzaminów.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Akceptuję
x